Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások! valaki segítsen kérem szépen!

Főoldal » Középiskola » Kémia
379
0,400 mol szén-monoxidot, 0,500 mol klórt és 1,100 mol foszgént elegyítünk 2,00 L térfogatú edényben. A CO(g)+Cl2(g) = COCl2(g) reakció egyensúlyi állandója Kc = 22,5. Hány % a CO disszociációfoka?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Táblázat:

Azért van osztva kettővel, mert az egyensúlyi állandó koncentrációkra vonatkozik `((mol)/(dm^3))`, a térfogat pedig 2 l.

Kiindulás: amennyi a kiindulási koncentráció.

Átalakul: amennyi a kiindulási anyagokból fogy, annyi keletkezik a termékből.

Egyensúly: Az egyensúlyban levő koncentrációkra fel tudjuk írni az egyensúlyi állandót:

K = `([COCl_2])/([CO]*[Cl_2])` = `(0.55+x)/((0.2-x)*(0.25-x)) = 22.5`.

Ezt megoldod x-re. Mivel másodfokú az egyenlet, két gyöke is lehet, a mi esetünkben két valós, ráadásul pozitív gyök van.

`x_1` = 0,4358

`x_2` = 0,0586

Azonban az első nagyobb, mint a kiindulási koncentráció, ezért az nem jöhet szóba.

x = 0,0586

A disszociációfok tehát:

`alpha` = `x/0.2` = `0.0586/0.2` = 0,293

A CO disszociációja 29,3 %-os.
0