Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Székek/ egyenletrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
1288
Sziasztok. Kérnék egy kis segítséget ebben a feladatban. A megoldás 280 de engem a menete érdekelne ugyanis nem tudok neki kezdeni.
Az iskolai rendezvényre készülve a főszervező diák a székeket számolgatja: „Ez most 20 szék soronként. Ha áthelyeznénk a színpadot, akkor 3 sorral kevesebb lenne ugyan, de soronként 30 szék is elférne, és akkor 50-nel többen tudnának leülni.” Hány szék van most a teremben?
Előre is köszi.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, egyenlet, szöveges, Egyenletrendszer, székek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen x a jelenlegi sorok száma.
Jelenlegi elrendezés: 20 szék soronként → összesen 20 * x szék.
Új elrendezés: 3 sorral kevesebb, soronként 30 szék → összesen 30 * (x - 3) szék.
A két elrendezés között 50 szék különbség van.

Egyenlet:
30 * (x - 3) = 20 * x + 50

Megoldás:
30x - 90 = 20x + 50
10x = 140
x = 14

Jelenlegi székek száma: 20 * 14 = 280
0