Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9.osztály Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1860
Az elektronikus számzárat biztonsági megoldásokkal is fel lehet vértezni az illetéktelen behatolással szemben. Egy ilyen megoldás a reteszelés, ami azt jelenti, hogy ha rossz kóddal próbálkoznak, akkor az elektronika bizonyos ideig nem enged újabb számbevitelt. A következő részlet egy elektronikus számzár használati útmutatójából való. „Amennyiben 3 egymás utáni esetben rossz kódot adott meg, 1 perces reteszelési idő lép életbe (piros LED villog). Minden további hibás kódbevitel esetén duplázódik a reteszelés ideje (max. 16 perc). Amennyiben a reteszelési idő lejárt, a helyes kóddal a szokott módon nyitható a széf.” Legalább mennyi ideig tartana véletlenszerű próbálkozással egy 3 számjegyű kóddal védett széfet kinyitni, ha csak az utolsó próbálkozás lenne sikeres?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sorozat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
000-999-ig 1000-féle kódot lehet beütni. Az első 3 próbálkozással elmegy 3 lehetőség, 1 perc pihi, aztán negyedjére már 2 percet kapunk, ötödjére 4-et, hatodjára 8-at, tehát a 7. próbálkozásig elmegy 1+2+4+8=15 perc. 6 kódot ütöttünk be, maradt 994, ahol az utolsót kivéve minden egyes beütött kód után 16 perc kényszerpihenőre kerülünk, tehát 993*16=15.888 percet kell várni, mire az 1000. kódot beüthetjük. Tehát összesen 15.888+15=15.903 percen keresztül fog életben lenni a zármechanizmus, ami 265 óra és 3 percnek felel meg, ami 11 nap 1 óra 3 perc.

Ha feltesszük, hogy 1 gomb lenyomása 1 másodpercet vesz igénybe, akkor 1000*3=3000 másodperc megy el csak arra, hogy a gombokat benyomjuk, ez még 50 percet ad hozzá a fenti időhöz.
1