Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIA FELADAT!!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
444
Hány dm³ standard állapotú hidrogén gáz állítható elő, ha 54 gramm alumíniumra 100 gramm, 36 tömegszázalékos sósavat öntünk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A reakcióegyenlet a következő: Al + 3 HCl = AlCl3 + 1,5 H2 , tehát 1 mol (27 gramm) alumíniumból 1,5 mol-nyi (3 gramm) hidrogéngáz állítható elő.
A sósavban 36 gramm sav van pontosan, ez felold (36/(3×36,5))×27=8,8767 gramm alumíniumot old fel, tehát az Al nem oldódik fel mind, marad belőle (54-8,8767)=45,1233 g oldatlanul.
A 36 gramm HCl mólban kifejezve n(HCl)=(36/36,5)=0,9863 mol, ebből képződik (0,9863/3)×1,5= 0,49315 mol H2-gáz (hidrogéngáz), amely 25 Celsius-fokon : V(H2)=0,49315×24,5= 12,0822 dm³ hidrogénnek felel meg! :)

Minden gáz 1 mólja standard körülmények között (25 fok, 0,1 MPa) 24,5 dm³ térfogatot tölt be, ezt is fel kellett használni a megoldáskor!
0