Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia SOS

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1673
1. 500g növényi tápoldat 120g oldott sót tartalmaz. Hány tömeg%-os a tápoldat? (24m/m%)

2. A laboratóriumban 20g nátrium-hidroxidból 250g oldatot készítettünk. Hány tömeg%-os oldatot kaptunk? (8m/m%)

3. Hány tömeg%-os az a cukoroldat, amely 60g cukor 400g vízben való feloldásával készült? (13m/m%)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, sos
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A tömegszázalék jele: m/m% vagy tömeg%

Az oldat tömege az oldott anyag és az oldószer tömegének összege.
Oldat tömege = oldószer tömege + oldott anyag tömege


1. 500g növényi tápoldat 120g oldott sót tartalmaz. Hány tömeg%-os a tápoldat? (24m/m%)
m oldat=500g
m oldott anyag=120g
tömeg % = (m oldott anyag / m oldat) *100
behelyettesítve

tömeg%= (120g/500g)*100=24%

2. A laboratóriumban 20g nátrium-hidroxidból 250g oldatot készítettünk. Hány tömeg%-os oldatot kaptunk? (8m/m%)
m oldat=250g
m oldott anyag=20g
tömeg % = (m oldott anyag / m oldat) *100
behelyettesítve
tömeg%= (20g/250g)*100=8%

3. Hány tömeg%-os az a cukoroldat, amely 60g cukor 400g vízben való feloldásával készült? (13m/m%)

m oldat=m oldott anyag (azaz a cukor tömege) + m oldószer (azaz a víz tömege) = 60g+400g=460g
m oldott anyag (cukor)=60g
tömeg % = (m oldott anyag / m oldat) *100
behelyettesítve
tömeg%= (60g/460g)*100=13%
0