Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki letudja írni röviden Ludas Matyi történetét?

9609
Valaki letudja írni röviden Ludas Matyi történetét?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

2
Lúdas Matyi nem dolgozik, lopja a napot. Amikor megtudja, hogy egy hét múlva lesz a döbrögi vásár, kedvet kap, hogy elmenjen. Anyja 20 libáját hajtja ki a vásárra. Döbrögi olcsób­ban akarja megvenni a ludakat Matyitól, mint amennyi az áruk. Mivel Matyi nem adja, a földesúr elhajtatja a szárnyasokat, a fiút pedig megvereti. Matyi megfogadja: „Há­romszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza!” Matyi ezután nem megy haza anyjához, hanem dolgozik, nyelveket tanul és gyűjti a pénzét. Első alkalommal olasz ácsnak öltöz­ve áll bosszút Döbrögin. Másodszor felcsernek adja ki magát. A harmadik alkalommal már nem ölt álruhát. A három elpáholás után Döbrögi megjavul.
1

Matyi özvegy anyjával él és 12 libájukkal.De Matyi nagyon lusta.Egyszer mégis csak kisétál a falu végére.Megtudja hogy nemsokára lesz a Döbrögi vásár.Kapja magát és el is indul.A vásárban nem hajol meg Döbrögi előtt és a libáit sem adja olcsóbban. Ezért 25 bot ütést kap.Matyi megfenyegetni Döbrögit hogy ezt még 3x vissza kapja.Kinevetik.
Döbrögi kastélyt épített.De a munka nagyon lassan halad.Matyi olasz ács ruhában felajánlotta segítséget.Csakohogy a fák neki nem eléggé nagyok.Az egész udvar elindul az erdőbe hogy kellő nagyságú fákat szerezzenek.Matyi kiválasztja a legnagyobb fákat.Végul amikor mindenkinek van feladata kettesben marad Döbrögivel.Bizony ott megkapja Döbrögi az első huszonötöt.
Döbrögit nagyon megérintette az esemény.Szörnyen fájlalja az ütések helyét.Minden féle doktor jó nek csak gyógyuljon meg.Így találnak matyira, aki doktori ruhában van.Ismét külföldi ként agya ki magát.Az egész udvart elküldi csoda füvekért.Megintt egyedül maradt Döbrögivel.Megkapja a második huszonotot.
Döbrögi nagyon óvatos, retteg matyitol.Matyi is ott van a vásárban.Egy ifjúval alkut köt.Az ifjú Döbrögi elé vágtat és azt mondja ő ludas Matyi. az összes katona utána ered.Igy kapja meg Döbrögi az utolsó részt.
1