Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia SOS!!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
541
Sziasztok az alábbi feladatokban kérnék segítséget!
1, 250 g szén égéséhez hány g oxigén szükséges?
2, 1 kg konyhasó előállításához hány g klór szükséges?
A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

1; A szén móltömege: M=12 g/mol, az oxigéné M=32 g/mol. Az egyenlet: C + O2= CO2, tehát 1 mol szén reagál 1 mol oxigénnel az egyenlet szerint. Nekünk: n(C)= 250 g/12 g/mol = 20,8333 mol szenünk van, ehhez kell ugyanannyi, azaz 20,8333 mol-nyi oxigéngáz. Ennek a tömege pedig: m(O2)= 20,8333×32= 666,667 gramm oxigén lesz! Ennyi kell az égéshez! :)
2; A reakcióegyenlet: 2 Na + Cl2 = 2 NaCl, tehát 2 mol konyhasó képződéséhez kell feleannyi mol klórgáz. n(NaCl)= 1000 g/ 58,43 g/mol = 17,1145 mol , tehát ehhez kell n(Cl2)= (17,1145/2) mol = 8,55725 mol-nyi klór, amelynek a tömege m(Cl2-gáz)= 8,55725 mol×70,9 g/mol= 606,71 gramm, ennyi kell a konyhasó előállításához! :)
0