Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
585
Kiszámolás kellene segítség, mert nekem furi számok jonnek ki.
Segítséget előre is Köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Először írjuk át a vegyes számokat normál törtekre:
1 2/5=5/5+2/5=7/5
3 2/3=9/3+2/3=11/3
2 1/6=12/6+1/6=13/6
Akkor most így néz ki: (7/5-11/3+13/6)*12 / hozzuk közös nevezőre a törteket (mivel a 6-ban megvan a 3, ezért ez a 6*5=30 lesz: (42/30-110/30+65/30)*12 /írjuk egy törtvonalra: (42-110+65/30)*12=-3/30*12=-36/30 egyszerűsítés után: -6/5

2. Először írjuk át a vegyes számokat normál törtekre:
3 2/5=15/5+2/5=17/5
2 3/7=14/7+3/7=17/7
8 1/2=16/2+1/2=17/2
Akkor most így néz ki: (17/5-17/7+17/6):3 / hozzuk közös nevezőre a törteket ( ez a 5*7*2=70 lesz: (238/70-170/70+595/70):3 /írjuk egy törtvonalra: (238-170+595/70):3=663/70:3=221/70
0