Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Masodfoku egyenlotlenseg

Főoldal » Középiskola » Matematika
789
Valaki el tudna kuldeni a megoldasok masodfoku egyenletmegoldassal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1.
y = gyök(x+1)
Ekkor felírhatjuk így is:
y + 1 = y² - 1
ezért kell jobb oldalt kivonni 1-t, mert alapból az y²-re ezt kapnánk: x + 1, de nekünk x kell

Rendezed,:
-y²+y + 2 = 0
y₁=2
y₂=-1
-1 nem lehet, mert gyök(x+1) ≥ 0
Tehát
y₁ = gyök (x + 1)
2 = gyök(x + 1) / négyzetre emelsz
4 = x + 1
3 = x
0

2.
Felírod az értelmezési tartományt:
x+1 ≥ 0
x ≥ -1
és
8-x²≥0
8≥x²

Négyzetre emeled mind2 oldalt:
x + 2 = 8 - x²
rendezed
x²+x-6=0
x₁ = -3, ÉT miatt kiesik, nem jó megoldás
x₂ = 2, benne van ÉT-ben, jó megoldás.
Ell:
gyök(2+2) = gyök (8 - 4)
2 = 2
0