Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletfelírás

Főoldal » Általános iskola » Matematika
541
Az iskolai sportnapon délelőtt a közeli stadionban tartották a versenyeket. Ekkor kétszer
annyi volt a lány a stadionban, mint fiú. Délben 48 lány és 52 fiú átment az uszodába. A
stadionban maradt fiúk és lányok számának aránya ekkor 15:44 lett. Hány fiú és hány lány
kezdte a napot a stadionban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Legyen a fiúk száma "x", a lányok száma pedig "y"!
Felírható, hogy y=2·x, továbbá (y-48)/(x-52)=44/15, azaz (2x-48)/(x-52)=44/15, keresztbeszorzással azt kapjuk, hogy
15·(2x-48)=44·(x-52), ezt felbontva 30x-720=44x-2288,ebből 2288-720=44x-30x, azaz 1568=14·x, x=(1568/14)= 112, tehát eredetileg a fiúk száma 112 volt, a lányoké pedig: y=2·112=224 volt a közeli stadionban! :)

Remélem, így már érthető lett a megoldás, a levezetés! :)
1