Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
376
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
A könyvek különbozőek, ezért a sorrend nem mindegy. (Nem mindegy, hogy az elsőnek adod a B könyvet, és a másodiknak az A-t, vagy fordítva).
Az első könyvet odaadhatod 35 gyereknek, a másodikat már csak 34 közül választhatod ki, a hamardikat 33, és így tovább.
Ezért a lehetőségek száma: 35*34*33*32*31*30*29=3,4*10^10.

Ha több könyvet is adhatsz, akkor ebben az esetben 35^7 lehetőséged van.
Miért?
Hisz az első könyvet odaadhatod 35 gyereknek, a másodikat szintén 35-nek, hiszen nincsen kizárva hogy egy gyereknek akár kettőt adjál. Ezzel a logikával folytatva a gondolatmenetet a harmadik könyvet is 35 gyereknek adhatod, és így tovább a 7. könyvig. Tehát 35*35*35*35*35*35*35=35^7=6,43*10^10 lehetőség.
0