Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek- számtani sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
697
A vizes világbajnokság egyik úszódöntőjén az első sorban 150 néző ült, és minden további sorban 5-tel többen ültek, mint az előtte lévőben. Minden sor 18 cm-rel magasabban volt, mint a megelőző. Tudjuk még, hogy az utolsó sorban ülők 5,22 m-rel voltak magasabban, mint azok, akik az elsőben ültek. Hányan voltak ezen az úszódöntőn?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sorozatok
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Látom megkérdezted mégeygszer, úgyhogy a biztonság érdekében kimásolom ide amit a másikra válaszoltam:

Szia, nem garantálom, hogy ötöst fogsz rá kapni, vagy hogy egyáltalán jó-e, de én így oldottam volna meg:
5,22m=522cm
522:18=29 (megkaptam hány sor van)
29 sor és tudjuk hogy minden sorhoz hozzájön +5 azaz,
1.150
2.150+(1*5)=+5=155
3.150+(2*5)=+5+5=160
4.150+(3*5)=+5+5+5=165
...
170 175 180 185 190 195 200 205 210 215 220 225 230 235 240 245 250 255 260 265 270 275 280 285
29.150+(28*5)=150+140=290,
Majd ezeket mind összeadjuk: 6 230
Válasz: 6230 ember volt a döntőn.

(Észre lehet venni, hogy a sornak a sorszámából ha kivonunk egyet, akor megkapjuk mennyi szer 5-tel többen ülnek az elöző sorhoz képest.)
0

Gondolom már teljesen felesleges a kérdésedre a válasz 3 év után, de hátha valaki másnak segít aki ezzel a feladattal szembetalálkozik : D


Ha 18 centiméterenként van egy új sor, akkor:
5,22 méter = 522 cm
522:18=29 sor

Jó, de ez mégsem 29, mert az első sor "0 centiméter magasan" van, tehát valójában 30 sorunk van.

Ez egy számtani sorozat, tehát:
Első elem az 150
differencia az 5

Akkor a sorozat első 30 tagjának az összegét úgy is meg lehet kapni, ha először kiszámoljuk a sorozat utolsó tagját:
150+29×5=295

ezt összeadjuk a sorozat első tagjával:
150+295=445

Elosszuk 2-vel:
445:2=222,5

Majd megszorozzuk az összes sor számával (/tagok száma)
222,5×30=6675

Tehát 6675 ember volt az úszódöntőn.

Elég hülye feladat.

Módosítva: 1 éve
0