Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S. Fizika házi holnapra reggelre!!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
2735
1. Kompresszor 100 m3 normál nyomású levegőt (100kPa) 8 m3-es tartályba sűrít. Mekkora a nyomás a tartályban, ha a hőmérsékletet állandónak tekintjük?

2. Zárt gázpalackot télen a 27°C-os lakásból kiviszünk a szabadba. A nyomásmérő azt mutatja hogy a nyomás 2,4 x 10(5) Pa-ról 2,08 x 10(5) Pa-ra csökkent. Mennyi volt a külső hőmérséklet?

3. Egy tartályról leesett a térfogatot jelző címke. A fizika szakkör tanulói azt a feladatot kapták, hogy határozzák meg a térfogatát. Tudták, hogy 1,4 kg nitrogén van benne, a hőmérsékletét 27°C-nak, a nyomását 3 MPa-nak mérték. Mekkora a tartály térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
2-es feladat
p*V=n*R*T
mivel n, R és V állandó (ugyanannyi gáz van az adott térfogatú tartályban), ezért
p/T= állandó
p1/T1=p2/T2, ebből T2-t kifejezve
T2=(p2/p1)*T1

p1=2,4*10(5)Pa
p2=2,08*10(5)Pa
T1=27°C=27K+273,15K=300,15K

T2=(p2/p1)*T1=(2,08*10(5)Pa)/( 2,4*10(5)Pa)* 300,15K=260,13K=-13,02°C
0

1-es feladat
p*V=n*R*T
mivel n, R, T állandó (ugyanannyi gáz van+a feladat kiírása), ezért
p*V=állandó
p1*V1=p2*V2, ebből p2=(V1/V2)*p1

V1=100m3
V2=8m3
p1=101325Pa

p2=(V1/V2)*p1=(100m3/8m3)*101325Pa=1266562,5Pa=1,266MPa


0

3-as feladat
m = 1,4 kg
Nitrogén: M = 28 g/mol
ebből kiszámítjuk, hogy az 1,4kg nitrogén hány mol
n=m/M=1,4kg/(28 g/mol)=50 mol

T = 300 K
R = 8,314 J/(mol*K)
p = 3 MPa =3*10(6)Pa
V = ?
p*V=n*R*T
mivel a V-t nem ismerjük, ezért kifejezzük az egyenletből

V= (n*R*T)/p=(50mol*8,314 J/(mol*K)*300K)/ 3*10(6)Pa=0,04157m3=41,57dm3
0