Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Legyszi valaki sos

Főoldal » Középiskola » Fizika
392
Sziasztok valaki tudna,segíteni ,nem értem annyira ahogy a tanárunk magyarrázza,nem kell minden feladatot megoldani,csak azt szeretném,hogy megércsem hogyan kell csinálni.46 c feladat,47,51,52,53,54
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
46 c,

`Deltat` = 15 s

`Deltav` = `v_2-v_1` = 90-60 = 30 `(km)/h` = `8.dot(3)` `m/s`

a = `(Deltav)/(Deltat)` = `8.dot(3)/15` = `0.dot(5)` `m/s^2`


47,

a,

v = 225 `(km)/h` = 62,5 `m/s`

t = 20 s

a = `v/t` = `62.5/20` = 3,125 `m/s^2`.

b,

s = `a/2*t^2` = `3.125/2*20^2` = 625 m


51,

- 1 s alatt megtesz:

`s_1` = `a/2*t_1^2` = `5/2*1^2` = 2,5 m

- A 2. másodperc azt jelenti hogy 2 másodperc alatt - 1 másodperc alatt:

`s_2` = `a/2*t_2^2` = `5/2*2^2` = 10 m

`Deltas_2` = `s_2-s_1` = 10-2,5 = 7,5 m

- 3. másodpercben: 3 másodperc alatt - 2 másodperc alatt:

`s_3` = `a/2*t_3^2` = `5/2*3^2` = 22,5 m

`Deltas_3` = `s_3-s_2` = 22,5-10 = 12,5 m

- 4. másodperc: 4 másodperc alatt - 3 másodperc alatt:

`s_4` = `a/2*t_4^2` = `5/2*4^2` = 40 m

`Deltas_4` = `s_4-s_3` = 40-22,5 = 17,5 m

Az arányok:

2,5:7,5:12,5:17,5. Osztod mindet az elsővel:

1:3:5:7

`v_2` = `a*t_2` = `5*2` = 10 `m/s`

`v_4` = `a_t_4` = `5*4` = 20 `m/s`

`Deltav_(2-4)` = `v_4-v_2` = 20-10 = 10 `m/s`


52,

v = `v_0+a*t`

s = `v_0*t+a/2*t^2`

Behelyettesítve az ismert értékeket:

I. 12.8 = `v_0+a*4`

II. 50 = `v_0*4+a/2*4^2` = `4*v_0+8*a`

2*I.: `2*v_0+8*a`

II. - 2*I.:

`2*v_0` = `50-2*12.8` = 24,4

`v_0` = 12,2 `m/s`

I. : 12.8 = `12.2+4*a`

0.6 = 4a

a = 0,15 `m/s^2`.


53.

`v_1` = 54 `(km)/h` = 15 `m/s`

`Deltav` = `v_2-v_1` = 72-54 = 18 `(km)/h` = 5 `m/s`

a = 2,5 `m/s^2`

t = `v/a` = `5/2.5` = 2 s

s = `v_1*t+a/2*t^2` = `15*2+2.5/2*2^2` = 30+5 = 35 m


54,

`Deltav` = `v_2-v_1` = 4-2 = 2 `m/s`

a = 10 `m/s^2`

t = `(Deltav)/a` = `2/10` = 0,2 s

s = `v_1*t+a/2*t^2` = `2*0.2+10/2*0.2^2` = 0.4+0.2 = 0,6 m.
0