Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
2139
Egy lián hossza minden nap az előző napi hosszánál 25%-kal több. Az első napon 1 méteres volt. Hányadik napon éri el a 15 méteres hosszúságot?
Részletes kidolgozást kérnék.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_1` = 1

q = 1.25

`a_n` = `a_1*q^(n-1)`

15 = `1*1.25^(n-1)`

logaritmus, ha már volt szó róla

`lg 15 = (n-1)*lg1.25`

n-1 = `(lg15)/(lg1.25)` = 12,13

n = 13,13

Ez azt jelenti, hogy a 13. napon még nem, de a 14. napon már eléri a 15 m hosszúságot.
2