Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1670
Az 1, a 8 és a 22 számokhoz ugyanazt a valós számot adva egy mértani sorozat három szomszédos elemét kapjuk. Mennyi a mértani sorozat hányadosa?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

A felírható egyenlet:

`(22+x)/(8+x)=(8+x)/(1+x)`

`(22+x)(1+x) = (8+x)^2`

`cancel(x^2)+23x+22=cancel(x^2)+16x+64`

7x = 42

x = 6

Hatot kell mindhez hozzáadni.

A mértani sorozat hányadosa tehát:

`(8+6)/(1+6)` = `14/7` = `color(red)(2)`.
0