Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek, nagyon sürgős lenne!

Főoldal » Középiskola » Kémia
396
Esetleg itt a 11es feladatot valaki le tudná vezetni? Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(CO)` = 28 `g/(mol)`

`M_(H_2)` = 2 `g/(mol)`

T = 22 °C = 285 K

p = 0,1 MPa = 100000 Pa

V = 500 `cm^3` = 0,0005 `m^3`

Van a gázban x g CO és 0.3103-x g `H_2`. Ez molban:

`x/28` mol CO és `(0.3103-x)/2` mol `H_2`.

Összesen pedig:

n = `(p*V)/(R*T)` = `(100000*0.0005)/(8.314*288)` = 0,02088 mol


`x/28+(0.3103-x)/2=0.02088`

Ezt megoldod x-re.

x = 0,2892 g CO és 0,3103-0,2892= 0,0211 g `H_2`

Ez tömeg%-ban:

0,3103 g elegyben van 0,2892 g CO

100 g elegyben van `100/0.3103*0.2892` = 93,2 g CO

Tömeg%-os összetétel: 93,2 % CO és 6,8 % `H_2`

A térfogat%-os összetétel gázoknál megegyezik a mol%-os összetétellel:

0,02088 mol az elegy. Ebben van:

`0,2892/28` = 0,0103 mol CO

100 mol elegyben van `100/0.02088*0.0103` = 49,46 mol CO

A mol%-os (tf%-os) összetétel:

49,46 tf% CO és 50,54 tf% `H_2`.


Elégetés:

`CO` + `1/2` `O_2` = `CO_2`

`H_2` + `1/2` `O_2` = `H_2O`

Mind a kettőhöz feleannyi oxigén szükséges, tehát ha a körülmények azonosak, akkor `500/2` = 250 `cm^3` oxigén kell az égetéshez. Ez a levegő 20 %-a (legyen most annyi).

100 % akkor megfelel `250*5` = 1250 `cm^3` levegőre van szükség az égetéshez.
0