Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Eső és vonat

Főoldal » Középiskola » Fizika
2650
Az esőcseppek függőleges irányban esnek 6m/s sebességgel. A cseppek nyomai a vonatablakon, a vízszintessel 30°-os szöget bezáró csíkok.
Milyen gyorsan megy a vonat
(10,39 m/s-nek kell kijönnie)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
veső = 6 m/s
α = 30◦

A vonatablakon lévő csíkok az esőcseppek látszólagos sebességvektorával egy irányba mutatnak. Az esőcseppek függőleges sebességvektora, illetve a vonat vízszintes sebességvektora egy derékszögű háromszöget határoz meg, ahol a háromszög átfogójának hossza megegyezik a cseppek látszólagos, a vízszintessel 30◦-os szöget bezáró sebességvektorának hosszával. A háromszögben a megfelelő szögfüggvényt felírva:
tg α = veső / vvonat
vvonat = veső / tg α = 6m/s / tg 30◦ = 10.39 m/s
0