Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
734
Összeöntünk 1,000 dm3 0,04441 M-os HCl oldatot és 1,000 dm3 0,08825 M-os NaOH oldatot.
Mekkora lesz a keletkező oldat ph-ja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, pH, phszámítás
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`NaOH` + `HCl` = `NaCl` + `H_2O`

1 `dm^3` oldatban van 0,04441 mol HCl

1 `dm^3` oldatban van 0,08825 mol NaOH

Összeöntjük, a NaOH a több, abból marad 0,08825-0,04441 = 0,04384 mol

2 `dm^3` oldatban van 0,04384 mol NaOH

1 `dm^3` oldatban van `0.04384/2` = 0,02192 mol NaOH, tehát `[OH^-]` = 0,02192 `(mol)/(dm^3)`

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg0.02192` = 1,66

pH = 14-pOH = 14-1,66 = 12,34
0