Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Milyen széles a folyó?

Főoldal » Középiskola » Matematika
957
Egy folyó partjától 150m távolságra álló 25 m magas torony tetejéről nézve a folyó szélesége 1°54' ben látszik . Milyen magas a folyó? (ábra is kell hozzá)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az ábra a mellékletben.

Kimondatlanul is feltesszük, hogy a torony merőleges a folyó síkjára, tehát kapunk egy derékszögű háromszöget. A piros szöget a kisebb derékszögű háromszögből kapjuk meg:

tg(piros szög)=150/25=6, ezt pedig a számológépen visszakeressük.

Ehhez hozzáadjuk az 1°54'-et, ami tizedestörtben 1,9°, így annak a szögnek a tangensét tudjuk felírni a nagyobbik derékszögű háromszögben:

tg(82,44°)=x/25, ahol x az egész vízszintest jelöli, erre x=188,37 adódik, ebből levonva a 150 et 38,37 adódik, tehát a folyó 38,37 méter széles.
0