Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 10. Elektrolízis

Főoldal » Középiskola » Fizika
465
Elektrolízis alkalmával ugyanannyi idő alatt egyszer 1 g hidrogén, másodszor 1 g alumínium
válik ki.
Hogyan aránylanak egymáshoz az elektrolízishez alkalmazott áramerősségek?

Előre is köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
- Hidrogén:

2 `H^+` + 2 `e^-` = `H_2`

1 g hidrogén az `1/2` mol; ezt kétszerannyi elektronátmenet kíséri, vagyis 1 mol. Ezzel jár 96500 C töltés átmenet. Ha 1 órán át elektrolizálunk, akkor a szükséges áramerősség:

I = `Q/t` = `96500/3600` = 26,8 A

- Alumínium:

`Al^(3+)` + 3 `e^-` = Al

1 g alumínium az `1/27` mol, ehhez szükséges háromszorannyi mol elektronátmenet, vagyis `3/27` = `1/9` mol, ezzel jár `96500/9` = 10722 C töltésátmenet. Szintén 1 órán át elektrolizálunk, akkor a szükséges áramerősség:

I = `Q/t` = `10722/3600` = 2,98 A

A hidrogén gyártásához kilencszerannyi áramerősség szükséges.
0