Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tud valaki segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
438
Csatoltam a képet amin a feladat van. Nagyon hálás lennék ha valaki le tudná vezetni hogy is kell megcsinálni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
16,

a,

`M_(CuCl_2)` = 134,45 `g/(mol)`

`M_(CuCl_2*3H_2O)` = 188,45 `g/(mol)`

150 g oldatban van `150/100*42` = 63 g `CuCl_2`, ez megfelel

`63/134.45*188.45` = 83,3 g kristályos réz(II)-kloridnak; ennyit kell feloldani.

b,

A: 2 `Cl^-` `leftrightarrow` `Cl_2` + 2 `e^-`

K: `Cu^(2+)` + 2 `e^-` `leftrightarrow` `Cu`

c,

150 g oldatban van 63 g `CuCl_2`

Az elektrolízis után

150-x g oldatban 63-x g `CuCl_2`, ugyanakkor

100 g oldatban van `42/2` = 21 g `CuCl_2`

`100/(150-x)=21/(63-x)`

Ezt megoldod x-re:

x = 39,873 g; ennyi `CuCl_2`-nek megfelelő Cu válik ki, ami `39.873/134.45` = 0,2965 mol. Ennyi mol réz válik ki, ez kétszerannyi mol elektron átvitelével jár. Ehhez szükséges:

`2*0.2965*96500` = 57237 C töltéssel jár.

`Q=I*t` `rightarrow` t = `Q/I` = `57237/12` = 4770 s = 1 óra 19,5 percig tart az elektrolízis.

d,

0,2965 mol réz kiválása ugyanannyi mol `Cl_2` fejlődésével jár az anódon (b kérdésben az elektródfolyamatok).

`0.2965` mol klórgáz, ez standardállapotban

`0.2965*24.5` = 7,27 `dm^3`.
0