Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logikai feladat ált.iskola 6.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
576
1.Egy dobozban piros, zöld és lila golyók vannak. Tudjuk, hogy 16 golyó nem lila, 20 golyó nem zöld és 18 golyó nem piros. Mennyi golyó van az egyes színekből?

2. Kéti a következőket meséli családjáról: Amikor megszülettem volt már egy 2 éves nővérem és akkor még a családunk átlagéletkora nélkülem 18 év volt. Amikor 6 éves lettem és beirattak iskolába, a húgom éppen 2 éves volt.
Most ötödikes vagyok, 11 éves és 2 testvérem van. Mennyi most Kéti családjának az átlagéletkora?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Valaki tud segíteni SOS?
0

1,

p+z=16 `rightarrow` z = 16-p

p+l=20 `rightarrow` l = 20-p

z+l=18 `rightarrow` (16-p)+(20-p) = 18

36-2p = 18

2p = 18

p = 9

z = 16-p = 7

l = 20-p = 11

2,

Volt egy kétéves nővére, akkor voltak hárman; ha az átlagéletkoruk 18 év, akkor az összéletkoruk `18*3` = 54 év; a szülők összéletkora tehát 54-2 = 52 év. A nővére két évvel idősebb, a huga 4 évvel fiatalabb.

Most (11 évvel később) Kéti 11 éves, a huga 11-4 = 7 éves, a nővére 11+2=13 éves. A szülők együtt `2*11` = 22 évvel idpsebbek, vagyis 52+22 = 74 évesek.

Az átlagéletkor a családban:

x = `(11+7+13+74)/5` = 21 év.
0