Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Rombusz

Főoldal » Középiskola » Matematika
468
Ebben a feladatban szeretnék segítséget kérni. Köszönöm előre is.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
rombusz, szögfüggvények
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A rombusz átlói merőlegesen felezik egymást. Az átlók által kapunk négy egybevágó derékszögű háromszöget, melynek a befogói az átlók fele, az átfogói pedig a rombusz oldalai.

a = `root()((10/2)^2+(24/2)^2)` = `root()(25+144)` = `root()(169)` = 13 cm

Szögei a derékszögű háromszög szögeinek kétszerese.

`tan alpha` = `5/12`

`alpha` = 22,62°

`beta` = `90-alpha` = 67,38°

A rombusz szögei: `2*alpha` = 45,24° és `2*beta` = 134,76°.

K = `4*a` = `4*13` = 52 cm

T = `(e*f)/2` = `(10*24)/2` = 120 `cm^2`

`T=a*m_a` `rightarrow` `m_a=T/a` = `120/13` `approx` 9,23 cm
1