Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások segítség!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
417
Mellékeltem a feladatot. Előre is köszönöm ha segítesz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_xH_y-C=O` + z `O_2` `rightarrow` x+1 `CO_2` + `y/2` `H_2O`

1,63 `dm^3` `CO_2` az `1.63/24.5` = 0,066 mol

1,2 g víz az `1.2/18` = 0,066 mol

x+1 = y/2 `rightarrow` y = 2x+2

`M_("keton")` = `12x+y+12+16` = `12x+y+28` `g/(mol)`

1,20 g keton az `1.2/(12x+y+28)` = `1.2/(14x+30)` mol

1 mol ketonból keletkezik x+1 mol `CO_2`

`1.2/(14x+30)` mol ketonból keletkezik 0,066 mol `CO_2`

`(14x+30)/1.2=(x+1)/0.066`

x = 3

y = 2x+2 = 8

A három szén úgy oszlik meg az oxocsoport melletti szénatomokon, hogy 1-2, vagyis a keresett vegyület az etil-metil-keton vagy 2-butanon. `CH_3-C(=O)-C_2H_5`.
1