Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat + pitagorasz tétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
899
Derékszögű háromszög oldalai számtani sorozat egymást követő tagjai,
a háromszög kerülete 36 cm. Mekkorák a háromszög oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_1+a_2+a_3` = `a_1+(a_1+d)+(a_1+2d)` = `3a_1+3d=36`

`a_1+d` = `a_2` = `36/3` = 12 cm

`(a_2-d)^2+a_2^2=(a_2+d)^2`

`(12-d)^2+12^2=(12+d)^2`

`cancel(144)-24d+cancel(d^2)+144=cancel(144)+24d+cancel(d^2)`

48d = 144

d = `144/48` = 3

A háromszög oldalai: 9, 12, 15 cm.
0