Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás, várható érték

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
462
Egy szabályos dobókockával egymás után 70 alkalommal dobnak. Legyen az így kapott hatosok száma X. Ettől függetlenül feldobnak egymás után 70 szabályos pénzérmét. A kapott fejek száma legyen Y.
Adja meg X+Y várható értékét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ahhoz, hogy 0 fejet dobj, 70x kell írást dobnod és 0x fejet:
`P=0.5^0*0.5^70`
De ez még nem elég, a maximum 70 lehetséges fejből 0-t kell kiválasztanod, és ezzel kell még megszoroznod.
Egy fejdobás esetén már:
`P=0.5^1*0.5^69*((70),(1))`
És ezt kiszámolva mind a 70 esetre (de legalább 35-re, hiszen `((70),(0))=((70),(70))`
Az így kapott valószínűségeket összeadva 1-t kell kapj eredményül.
A várható értéket úgy kapod meg, ha `sum_(i=0)^70 underset(i)(p)*underset(i)(xi)`
Az eredmény 35 lesz.

A dobókockánál ugyan ez a helyzet, csak ott `P=(1/6)^n*(5/6)^(70-n)*((70),(n))`
Ennek várható értéke `11,dot 6`
A kettő összege: `46. dot 6`
Módosítva: 4 éve
1