Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiából nem értem ezt a kérdést, valaki elmagyarázná a megoldást? (a magyarázat fontos lenne, holnap írunk és nem értem)

Főoldal » Középiskola » Kémia
650
a) Milyen töltésű ionokat képeznek az alábbi atomok? Alakítsd át a vegyjelüket a töltések kiegészítésével
ionképletté!
Na Al S Ca Cl
b) Milyen összetételű ionvegyületeket képeznek egymással az alábbi ionok? Képlettel válaszolj!
Mg2+ és O2-
: ………………………. K
+
és O2-
: ……………………………
c) Mekkora a kalcium-karbonát (CaCO3) moláris tömege? Számítsd ki a periódusos rendszer adatai
alapján!
M(CaCO3) = ……………………. g/mol.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, ion, kötések, periódusos
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a,

`Na` - `e^-` `rightarrow` `Na^+`

`Al` - 3 `e^-` `rightarrow` `Al^(3+)`

`S` + 2 `e^-` `rightarrow` `S^(2-)`

`Ca` - 2 `e^-` `rightarrow` `Ca^(2+)`

`Cl` + `e^-` `rightarrow` `Cl^-`

b,

`Mg^(2+)` + `O^(2-)` `rightarrow` `MgO`

2 `K^+` + `O^(2-)` `rightarrow` `K_2O`

c,

`M_(CaCO_3)` = `A_(Ca)+A_(C)+3*A_(O)` = `40+12+3*16` = 100 `g/(mol)`
0