Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások segítség!

Főoldal » Középiskola » Kémia
501
Mellékeltem a feladatot. Előre is köszönöm ha segítesz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`HOOC- C_xH_y - COOH` + 2 `NaOH` = `NaOOC- C_xH_y - COONa` + 2 `H_2O`

40 `cm^3` oldatban van `40/1000*1` = 0,04 mol NaOH

Ez reagál feleannyi, vagyis 0,02 mol dikarbonsavval

0,02 mol dikarbonsav 1,8 g

1 mol dikarbonsav `1/0.02*1.8` = 90 g

A dikarbonsav moláris tömege 90 `g/(mol)`

Ebből levonjuk a karboxilcsoportokat, akkor marad `90-2*(12+1+2*16) = 0` (nincs köztes atom).

A keresett sav az oxálsav `(COOH)_2`.
1