Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
399
Egy 80 köbméter térfogatú teremben 27 °C van. Miután kinyitottuk az ablakot, a teremben a levegő lehűlt 17 °C-ra. A légköri nyomás végig 100 000 Pa. Miközben nyitva volt az ablak, nőtt vagy csökkent a teremben lévő levegő mennyisége? Hány kg-mal lett több/kevesebb a teremben a levegő? A levegő moláris tömege M=29 g/mól.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
p = 100000 Pa

V = 80 `m^3`

`T_1` = 27 °C = 300 K

`T_2` = 17 °C = 290 K

M = 29 `g/(mol)` = 0,029 `(kg)/(mol)`

pV = nRT = `m/M*R*T`

m = `(p*V*M)/(R*T)`

`m_1` = `(p*V*M)/(R*T)` = `(100000*80*0.029)/(8.314*300)` = 93,02 kg

`m_2` = `(p*V*M)/(R*T_2)` = `(100000*80*0.029)/(8.314*290)` = 96,22 kg

`Deltam` = `m_2-m_1` = 96,22-93,02 = 3,2 kg levegő áramlott be.
0