Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Newton I. törvénye

34
Fogalmazd meg Newton I. törvényét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Newton I. törvénye (a tehetetlenség törvénye, Galilei-elv): Vannak olyan vonatkoztatási rendszerek, amelyekben minden test nyugalomban marad, vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, amíg ennek megváltoztatására más test nem kényszeríti.

A vonatkoztatási rendszerek (koordináta-rendszerek) közül azokat, amelyekben teljesül a tehetetlenség törvénye, inerciarendszereknek nevezzük.
Az inercia szó jelentése: tehetetlenség. Newton első törvényét azért hívjuk a tehetetlenség törvényének, mert a testek saját maguk nem tudják megváltoztatni mozgásállapotukat. A mozgásállapot megváltoztatásához mindig valamilyen más testtel történő kölcsönhatás szükséges. (Az inerciarendszer magyar megfelelője a tehetetlenségi koordináta-rendszer, de ezt az elnevezést nem szoktuk használni.)
Rövid idejű és nem túl nagy sebességű mozgás vizsgálatakor a Földhöz rögzített vonatkoztatási rendszert tekinthetjük inerciarendszernek.
A gyorsuló vagy fékező autóbusz belső tere nem inerciarendszer. Ha például a fékező buszban nem kapaszkodunk (nem hat ránk vízszintes erő), akkor a buszhoz képest előreesünk (gyorsulunk). Ha kapaszkodunk (vízszintes erő hat ránk), a buszhoz képest nyugalomban maradunk (nem gyorsulunk).

0