Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Newton I. törvénye

351
Fogalmazd meg Newton I. törvényét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Newton I. törvénye (a tehetetlenség törvénye, Galilei-elv): Vannak olyan vonatkoztatási rendszerek, amelyekben minden test nyugalomban marad, vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, amíg ennek megváltoztatására más test nem kényszeríti.

A vonatkoztatási rendszerek (koordináta-rendszerek) közül azokat, amelyekben teljesül a tehetetlenség törvénye, inerciarendszereknek nevezzük.
Az inercia szó jelentése: tehetetlenség. Newton első törvényét azért hívjuk a tehetetlenség törvényének, mert a testek saját maguk nem tudják megváltoztatni mozgásállapotukat. A mozgásállapot megváltoztatásához mindig valamilyen más testtel történő kölcsönhatás szükséges. (Az inerciarendszer magyar megfelelője a tehetetlenségi koordináta-rendszer, de ezt az elnevezést nem szoktuk használni.)
Rövid idejű és nem túl nagy sebességű mozgás vizsgálatakor a Földhöz rögzített vonatkoztatási rendszert tekinthetjük inerciarendszernek.
A gyorsuló vagy fékező autóbusz belső tere nem inerciarendszer. Ha például a fékező buszban nem kapaszkodunk (nem hat ránk vízszintes erő), akkor a buszhoz képest előreesünk (gyorsulunk). Ha kapaszkodunk (vízszintes erő hat ránk), a buszhoz képest nyugalomban maradunk (nem gyorsulunk).

0