Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások segítség!

Főoldal » Középiskola » Kémia
756
Ismeretlen, telített, egyértékű, primer alkohol 1,20g-ja 224,1cm^3 normálállapotú hidrogéngázt fejleszt. Melyik ez a vegyület?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Mondjuk nátriummal:

`C_xH_(2x+1)-OH` + Na `rightarrow` `C_xH_(2x+1)-ONa` + `1/2` `H_2`

224,1 `cm^3` hidrogéngáz az `224.1/22410` = 0,01 mol

Ez kétszerannyi mol alkoholból keletkezik.

`M_(C_xH_(2x+1)-OH)` = 12x+2x+1+16+1 = 14x+18 `g/(mol)`

0,02 mol alkohol tömege 1,2 g.

1 mol alkohol tömege 14x+18 g = 60 g

`14x+18=60`

x = 3

A keresett alkohol a propanol. `(C_3H_7-OH)`.
1