Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázok állapotváltozásai (Fizika)

Főoldal » Középiskola » Fizika
450
1. Egy 25 dm'3 -es gáztartályban 1,4 kg tömegü, 5 MPa nyomású nitrogéngáz van. Mekkora a
hőmérséklete?
_________
(Az altalános gázállandó: 8,31 J/(X-mol). a Boltzmann-allandó: 1,38-10 ** J/R, a nitrogén ELEM moláris tómege 14
R/mol, a hidrogén ELEM moláris tomege 2 g/mol)
_____
A válaszadónak előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#fizika, #kozepiskola, #10.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Egyetemes gáztörvény:

`p*V=n*R*T` = `m/M*R*T`

Mindent átváltasz SI-be.

p = 5 MPa = `5*10^6` Pa

V = 25 `dm^3` = 0,025 `m^3`

M = 28 `g/(mol)` = 0,028 `(kg)/(mol)` (a nitrogén kétatomos molekula)


T = `(p*V*M)/(R*m)` = `(5*10^6*0.025*0.028)/(8.31*1.4)` = 300,84 K = 27,84 °C.
0