Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Termokémiai számolásban kéne gyors segítség

Főoldal » Középiskola » Kémia
480
Hány kJ hő szabadul fel, ha elégetünk 30,6 dm3 térfogatú, 26,5°C hőmérsékletű, 0,104 MPa nyomású etánt? Az alábbi képződéshőket ismerjük: ΔkH(CO2) = -394 kJ/mol, ΔkH(H2O) = -242 kJ/mol, ΔkH(C2H6) = -84.6 kJ/mol

Tudom a képleteket, de sehogyse akar kijönni:(
Köszönöm a fáradtságot!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, termokémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

A gázegyenlet alapján a 30,6 dm³-nyi etángáz 1,27741 mol-lal egyenlő anyagmennyiségű.
Az égéshője az etánnak (1 mol etánra vonatkoztatva): DeltaH(é)= (-1429,4) kJ/mol lesz, tehát a mi anyagmennyiségünkkel számolva (1,27741 mol-lal) (-1825,93) kJ hő fog felszabadulni! :)

Érdemes ilyenkor MegaJoule-t megadni inkább, mert az kisebb: Q=(-1,826) MJ lesz a felszabadult hőmennyiség!
Ennyinek kellene kijönnie?

Ha gondolod, holnap délelőtt elküldöm beszkenneltetve a megoldást (részletes levezetést)!
Üdv.: Ármós Csaba Debrecenből (46 éves)
0

Csatoltam képet.
0