Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

"H" magasságú torony...?

Főoldal » Középiskola » Fizika
457
egy ''H" magasságú torony alján és tetején két ember egyszerre dob fel egy-egy követ. A fent lévőt jelööljük "A"-val, a lentit "B"-vel. a két kő füóggőleges kezdősebességei: V0A=10m/s V0B=15m/s. A két kő egyszerre ér földet (g=10m/s^2) Milyen magas a torony? Köszönöm szépen a segítségetek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A torony aljáról feldobott kő emelkedik:

`v_(0A)` = `g*t_A` `rightarrow` `t_A` = `v_(0A)/g` = `15/10` = 1,5 s-ig.

Ugyanennyi ideig esik szabadon, tehát a teljes mozági ideje `2*1.5` = 3 s.

A H magasságból feldobott kő is ennyi ideig mozog. A 10 `m/s` kezdősebességgel felfelé dobott test felfelé mozog:

`t_(fB)` = `v_(0B)/g` = `10/10` = 1 s-ig.

A maradék 3-1 = 2 s-ig szabadon esik. Ennyi idő alatt megtesz:

s = `g/2*t^2`

H = `10/2*2^2` = 20 m-t. Ilyen magas a torony.
0