Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 8

Főoldal » Általános iskola » Matematika
427
Nem tudom megcsinálni ezt a feladatot(csatolom a képet)
Ha valaki segít megköszönném
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Életkorom `bar(xy)`, értéke 10x+y.

A nagybátyám életkora `bar(yx)`, értéke `10y+x`. Nyolc év múlva 10y+x+8 éves lesz a nagybátyám. A felírható egyenlet:

`10y+x+8=2*(10x+y)`

10y+x+8=20x+2y

8y=19x-8

Ha a második számjegy a kétszerese az elsőnek (y = 2x), akkor:

`8*2x=19x-8`

`16x = 19x-8`

`-3x = -8`

Nem lesz egész szám.

Ha az első számjegy kétszerese a másodiknak (x = 2y), akkor:

`8y = 19(2y)-8`

`8y = 38y-8`

`30y = 8`

y = `8/30` nem egész szám.

Nem jó a leírása Ödömérnek.
0