Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerves kémia segítség!

Főoldal » Középiskola » Kémia
494
Mellékeltem a képet. Előre is köszönöm ha segítesz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`C_xH_y` + `x+y/4` `O_2` `rightarrow` x `CO_2` + `y/2` `H_2O`

33,31 `dm^3` gázelegy az `33.31/24.5` = 1,36 mol

1,36 mol gázelegyben van `1.36*0.0294` = 0,04 mol `O_2`

1,36 mol gázelegyben van `1.36*0.1471` = 0,2 mol `CO_2`

A maradék nitrogén, ami 1,36-(0,2+0,04) = 1,12 mol

0,02 mol szénhidrogénből keletkezik 0,2 mol `CO_2`

1 mol szénhidrogénből keletkezik `1/0.02*0.2` = 10 mol `CO_2` `rightarrow` x = 10

1,12 mol nitrogén felel meg 80 %-nak

20 %-nak megfelel `1.12/4` = 0,28 mol oxigén, ennyi volt eredetileg a levegőben, amit felhasználtunk.

Maradt 0,04 mol oxigén, akkor elreagált 0,28-0,04 = 0,24 mol oxigén

0,02 mol szénhidrogénhez 0,24 mol oxigén szükséges

1 mol szénhidrogénhez `1/0.02*0.24` = 12 mol oxigén

`x+y/4=12`

`10+y/4=12`

`y/4=2`

y = 8

A szénhidrogén képlete: `C_(10)H_8`.

0,24 mol oxigén az 100 %.

0,04 mol oxigén pedig `0.04/0.24*100` = `16.dot(6)` % az oxigénfelesleg.
1