Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások segítség!

Főoldal » Középiskola » Kémia
456
Mellékeltem a feladatot. Előre is köszönöm ha segítesz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_xH_y` + `x+y/4` `O_2` `rightarrow` x `CO_2` + `y/2` `H_2O`

100 mol elegyben van 85,33 mol nitrogéngáz, akkor a kiinduláskor volt `85.33/4` = 21,33 mol oxigén.

A maradék elegyben van 4 mol oxigén, akkor elreagált 21,33-4 = 17,33 mol oxigén

17,33 mol oxigén az 100 %

4 mol oxigén megfelel `4/17.33*100` = 23,08 %-nak, ennyi volt a levegőfelesleg.

A levegő teljes mennyisége tehát `21.33*5` = 106,65 mol. Ennek a 40-ed része volt a szénhidrogán mennyisége, ami `106.65/40` = 2,666 mol.

2,666 mol szénhidrogénből keletkezett 10,67 mol `CO_2`

1 mol szénhidrogénből keletkezett `1/2.666*10.67` = 4 mol `CO_2`

x = 4

2,666 mol szénhidrogén reagált 17,33 mol oxigénnel

1 mol szénhidrogén reagált `1/2.666*17.33` = 6,5 mol oxigénnel

`x+y/4` = 6,5

`4+y/4` = 6,5

`y/4` = 2,5

y = 10

A keresett szénhidrogén képlete `C_4H_(10)`.
1