Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
4037
1, Egy 1500 kg tömegű autót emelünk hidraulikus emelővel. A nyomóhenger sugara 3 cm, az emelőhengeré 40 cm. Mekkora erővel kell hatni a nyomóhengerre? A kocsit 20 cm magasságba emeljük. Mennyi munkát takarítunk meg az emelő használatával ahhoz képest, hogy közvetlenül emelnénk fel például egy állócsigával?

2, Egy hidraulikus sajtó nyomóhengerének átmérője 3 cm, a munkahengeré 36 cm. Hány cm-rel kell a nyomódugattyút lenyomni, hogy a sajtolófej 2 mm-t emelkedjen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1)
Az autó súlya m·g = 15000 N
A nyomóhenger 3 cm, az emelőhenger 40 cm, vagyis 40/3-adszor több. Ezért 40/3-ad annyi erővel lehet emelni:
15000 / (40/3) = 15000·3/40 = 1125 N

Mindegy, hogy hogyan emeljük, ugyanakkora munkát kell végezni.
(A hidraulikus emelővel nagyobb  úton kell kisebb erővel emelni, ezek szorzata a munka, az marad ugyanannyi.)

2)
12-szer akkora a munkahenger, ezért 12-ed annyi utat tesz meg. Vagyis 24 mm-t nyomjuk le a nyomódugattyút, és akkor megy 24/12 = 2 mm-rel feljebb a munkahengerben a dugattyú.
0