Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

BIológiai ismeretek

196
Ez nem házi, egy könyvben olvastam róla, és nem tudom mit jelent. Valaki el tudná érthetően magyarázni, mi az a bipoláris zavar, illetve az OCD?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
könyv, bipoláris, OCD, normálisvagyok?
1
Felsőoktatás / Biológia

Válaszok

2
A bipoláris zavar másnéven mániás depresszió, egy kétpólusú hangulati betegség. Az adott páciens életeben aki ebben a betegségben szenved, lehangolt depressziós, és felhangolt mániás időszakok követik egymást. Gyakran évekig csak depressziós epizódok jelentkeznek, míg egyszer megjelenik egy felhangolt, mániás periódus. Sajnos a betegség a látszólag tünetmentesebb időszakokban sem nevezhető meggyógyultnak, illetve egy-egy újabb epizód jelentkezése sem újabb és újabb betegség, itt egy adott folyamatról beszélünk.
2

Az OCD (obszesszív-kompulzív zavar) más néven kényszerbetegség pszichiátriai rendellenesség. Olyan elmeállapot, amelyben újra és újra jelentkező kellemetlen képzetek vagy gondolatok (kényszergondolatok) mellett állandóan újra jelentkező késztetések vagy cselekedetek (kényszercselekedetek) vannak jelen. Meghatározó jelentőségű, hogy ezek a gondolatok a beteg számára is idegenek, riasztóak, fenyegetőek, a cselekedetek pedig értelmetlenek, de a szorongás csökkentése érdekében muszáj folytatnia azokat.
2