Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások segítség!

Főoldal » Középiskola » Kémia
455
Mellékeltem a feladatot. Előre is köszönöm ha segítesz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_xH_y` + `x+y/4` `O_2` `rightarrow` x `CO_2` + `y/2` `H_2O`

`CO_2`:`H_2O` mólaránnyal lehet számolni.

`CO_2`:`H_2O` = 9,68:6,45 = 1,5:1 = 3:2

`x : y/2` = 3:2

x:y = 3:4

A keresett vegyület képlete: `C_3H_4`

Lehetne az arányok miatt más is a képlet (pl. `C_6H_8`), de az már nem gázhalmazállapotú (standard vagy normál körülmények között). Vagy majd később kiderül, hogy a levegő (oxigén) mennyisége nem lenne elegendő az égetéshez.

`C_3H_4` + 5 `O_2` `rightarrow` 3 `CO_2` + 2 `H_2O`

1 mol szénhidrogén elégetéséhez szükséges 5 mol oxigén; ez ötszörannyi, vagyis 25 mol levegőben van.

25-szörös levegőmennyiség 100 % oxigénszükségletet takar.

30-szoros levegő `30/25*100` = 120 % oxigénmennyiségnek felel meg.

A levegőfelesleg tehát 20 %.
1