Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat.Kérlek benneteket, hogy segítsetek megoldani a kémia házimat!

Főoldal » Középiskola » Kémia
696
Előre is köszönöm a segítséget!
1.feladat: Egy nyílt láncú, telített szénhidrogén 10 dm³-ének tökéletes elégetéséhez 80 dm³ azonos állapotú oxigén szükséges. Mi a szénhidrogén összegképlete? Vannak-e kostitúciós izomerjei? Ha igen, melyek azok?
2.feladat: Valamely földgáz 96 térfogatszázaléka metán, 1,9 térfogatszázaléka nitrogén és 2,1 térfogatszázaléka hidrogén. Mekkora tömegű 10 m³ ilyen gázelegy, amennyiben nyomása 0,1 MPa, hőmérséklete 25 °C?
3.feladat: Egy gépkocsi 100 km-es úton 6 liter benzint fogyaszt. Tegyük fel, hogy a benzint kizárólag izooktán alkotja, amelynek sűrűsége 0,69 g/cm³. Mekkora térfogatú standard állapotú levegőre van szükség a benzin tökéletes elégetéséhez? Mekkora az átlagos CO2 kibocsájtás g/km egységben mérve a gépkocsi útja során?
Tényleg nagyon hálás vagyok a segítségért!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Házi, kémia,
-1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

`C_nH_(2n+2)` + `(3n+1)/2` `O_2` `rightarrow` n `CO_2` + n+1 `H_2O`

10 `dm^3` alkánhoz szükséges 80 `dm^3` `O_2`

1 mol alkánhoz `1/10*80` = 8 mol oxigén

`(3n+1)/2=8`

n = `((8*2)-1)/3` = 5

A keresett alkán a pentán. Vannak izomerjei (Ábra)

2,

Először kiszámoljuk, hogy az egész kóceráj hány mol.

p = 0,1 MPa = `10^5` Pa

T = 25 °C = 298 K

pV = nRT

n = `(p*V)/(R*T)` = `(10*10^5)/(8.314*298)` = 403,6 mol

Ebben van `0.96*403.6` = 387,48 mol metán; ennek a tömege `387.46*16` = 6200 g = 6,2 kg

Van még benne `0,019*403.6` = 7,67 mol nitrogén, annak a tömege `7.67*28` = 215 g = 0,215 kg

Továbbá `0.021*403.6` = 8,48 mol hidrogén, tömege pedig `8.48*2` = 17 g = 0,017 kg

A gáz tömege tehát 6,2+0,215+0,017 = 6,432 kg

3,

`C_8H_(18)` + 12,5 `O_2` `rightarrow` 8 `CO_2` + 9 `H_2O`

6 liter izooktán tömege m=`rho*V` = `0.69*6` = 4,14 kg = 4140 g

`M_("izooktán")` = 114 `g/(mol)`

4140 g izooktán az `4140/114` = 36,316 mol

Ehhez szükséges az egyenlet szerint `36.316*12.5` = 454 mol oxigén

1 mol standardállapotú oxigén 24,5 `dm^3`

454 mol standardállapotú oxigén `454*24.5` = 11122 `dm^3` = 11,122 `m^3` oxigént fogyaszt, ezt még szorozzuk 5-tel, ha 20%-os levegő-oxigéntartalommal számolunk; az pedig `5*11.122` = 55,6 `m^3` levegőre van szükség.

Az út során keletkezik `8*36,316` = 290,53 mol `CO_2`

`M_(CO_2)` = 44 `g/(mol)`

1 km-en ennek a századrésze, vagyis 2,905 mol `CO_2`, aminek a tömege `2.905*44` = 127,83 g.

Az átlagos `CO_2` kibocsátás 127,83 `g/(km)`.
0