Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS! Lécci vkiii

Főoldal » Középiskola » Kémia
725
4,58 dm3 térfogatú, 25°C-os és 0, 1 MPa nyomású szén-monoxidból és szén-dioxidból álló gázelegy hidrogénre vonatkoztatott relatív sűrűsége 19,33. A gázelegyhez 1dm3 azonos állapotú oxigént kevertek, és meggyújtották. Mennyivel csökkent a térfogat (azonos nyomást és hőmérsékletet feltételezve)?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`CO` + `1/2` `O_2` = `CO_2`

`M_("elegy")` = `rho_("rel")*M_(H_2)` = `19.33*2` = 38,66 `g/(mol)`

`M_("elegy")` = `x_(CO)*M_(CO)+x_(CO_2)*M_(CO_2)` = `x_(CO)*28+(1-x_(CO))*44` = 38,66

`x_(CO)` = `(44-38.66)/(44-28)` = 0,33375

4,58 `dm^3` elegyben van `4.58*0.33375` = 1,5286 `dm^3` `CO`.

Ez reagál feleannyi oxigénnel; az elreagált oxigén mennyiségével csökken a térfogat, vagyis `1.5286/2` = 0,7643 `dm^3`-rel.
0