Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
813
Egy propán-bután gázelegy 20 köbcenti oxigénfeleslegben tökéletesen elégetünk. A reakció lejátszódása, a víz lecsapódása és a nyomás visszaállítása után visszamaradó gázelegy térfogata 70 köbcenti. Ha ezt a gázelegyet KOH-oldaton átbuborékoltatjuk 6 köbcenti gáz marad vissza. Számítsuk ki az o2 felesleget és a szénhidrogénelegy térfogatszázalékos összetételét. (Ötösöm lesz kémiából 226/B)

Addig eljutottam, hogy felírtam a két reakcióegyenletet és rendeztem. A lúgos reakció után 6 köbcenti O2 marad vissza ami azt jelenti, hogy 64 köbcenti CO2 keletkezett az égés során, ebből és a reakcióegyenletekből arra következtettem, hogy:
x köbcenti propánból 3x CO2 keletkezik
20-x butánból pedig 4(20-x) CO2 k.
Azaz 3x+4(20-x)=64
x=16 -> 16 V/V% C3H8, 84 V/V% C4H10 ami a megoldókulcs szerint nem jó (80 V/V% C3H8 és 20 V/V% C4H10 a megfejtés)

Az oxigénfelesleget ki fogom tudni számolni csak amíg ez nem jó addig nem tudom a felhasznált oxigén térfogatát.
Hol rontottam el?
Előre is köszönöm a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az egyenletig jó, a megoldás is, de nem térfogat% az egyenlet megoldása, hanem az, hogy 16 `cm^3` propán és 20-16 = 4 `cm^3` bután a kiindulási elegy.

20 `cm^3` elegyben van 16 `cm^3` propán

100 `cm^3` elegyben `100/20*16` = 80 `cm^3` propán; ez már a térfogat%-os összetételre utal.
0