Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
552
Egy dugattyúval lezárt 0,607 dm3-es tartályban argon (M=40 g/mol) gáz van. A gáz hőmérséklete 167 ºC. A tartály térfogatát 417,5 cm3-re változtatjuk, miközben hőmérséklete 109 K-nel változik (pozitív érték esetén nő, negatív esetén csökken). A dugattyú nem zár tökéletesen, ezért a folyamat során a gáz 15 %-a a környezetbe távozik. A folyamat végén a gáz nyomása 0,63 MPa. Mekkora volt eredetileg a gáz nyomása kPa-ban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`T_1` = 167 °C = 440 K

`V_1` = 0,607 `dm^3` = `6.07*10^(-4)` `m^3`

`T_2` = 440+109 = 549 K

`V_2` = 417,5 `cm^3` = `4.175*10^(-4)` `m^3`

`p_2` = 0,63 MPa = `6.3*10^5` Pa

`n_2` = `0.85*n_1`

`p_1*V_1` = `n_1*R*T_1`

`p_2*V_2` = `n_2*R*T_2`

`(p_1*V_1)/(n_1*T_1)` = `(p_2*V_2)/(n_2*T_2)`

`p_1` = `(p_2*V_2*cancel(n_1)*T_1)/(0.85*cancel(n_1)*T_2*V_1)` = `(6.3*10^5*4.175*10^(-4)*440)/(0.85*549*6.07*10^(-4))` = 408573 Pa = 408,6 kPa.
1