Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
466
Egy dugattyúval lezárt 633 dm3-es tartályban 0,661 MPa nyomású argon (M=40 g/mol) gáz van. A gáz hőmérséklete 121 ºC. A tartály nyomását 795 kPa-ra változtatjuk, miközben hőmérséklete 9 ºC-ra változik. A dugattyú nem zár tökéletesen, ezért a folyamat során 0,8175 kg gáz a környezetbe távozik. Mekkora lesz a tartály térfogata a folyamat végén m3-ben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`V_1` = 0,633 `m^3`

`T_2` = 121 °C = 394 K

`p_1` = `6.61*10^5` Pa

`n_1` = `(p_1*V_1)/(R*T_1)` = `(6.61*10^5*0.633)/(8.314*394)` = 127,73 mol

`n_2` = `n_1-m/M` = `127.73-817.5/40` = 107,29 mol

`p_2` = 795000 Pa

`T_2` = 9 °C = 282 K

`V_2` = `(n_2*R*T_2)/p_2` = `(107.29*8.314*282)/795000` = 0,316 `m^3`.
0