Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezekben kellene segitseg, fizika?!

Főoldal » Középiskola » Fizika
513
9.)
Egy 21,3 cm3-es tartályban 231 kPa nyomású 204 ºC hőmérsékletű oxigén (M=32g/mol) gáz van. A gáz melegítésével nyomását 217 kPa-val megnöveljük. A szelep hibája miatt a gáz 16 %-a kiszökik. Mekkora lesz a gáz hőmérséklete ºC-ban?
10.)
Egy dugattyúval lezárt 0,531 dm3-es tartályban 0,704 MPa nyomású argon (M=40 g/mol) gáz van. A gáz hőmérséklete 116 ºC. A tartály térfogatát 776,1 cm3-re változtatjuk, miközben a hőmérsékletet a kezdeti értéken tartjuk. A dugattyú nem zár tökéletesen, ezért a folyamat során a gáz 37 %-a a környezetbe távozik. Mekkora lesz a maradék gáz nyomása kPa-ban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
9,

`n_1` = `(p_1*V)/(R*T_1)` = `(231*10^3*21.3*10^(-6))/(8.314*(204+273))` = `1.24*10^(-3)` mol

`n_2` = `0.84*n_1` = `0.84*1.24*10^(-3)` = `1.04*10^(-3)` mol

`T_2` = `(p_2*V)/(n_2*R)` = `((231+217)*10^3*21.3*10^(-6))/(1.04*10^(-3)*8.314)` = 1101,3 K = 828,3 °C

10,

`n_1` = `(p_1*V_1)/(R*T)` = `(0.704*10^6*0.531*10^(-3))/(8.314*(116+273))` = 0,1156 mol

`n_2` = `0.63*n_1` = `0.63*0.11` = 0,0728 mol

`p_2` = `(n_2*R*T)/V_2` = `(0.0728*8.314*(116+273))/(776.1*10^(-6))` = 303452 Pa = 303,452 kPa
0