Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Házi ideális gázokkal?

Főoldal » Középiskola » Fizika
421
A.)
Egy dugattyúval lezárt 0,621 dm3-es tartályban 681 kPa nyomású argon (M=40 g/mol) gáz van. A gáz hőmérséklete 97 ºC. A tartály térfogatát 393,9 cm3-re változtatjuk, miközben a hőmérsékletet a kezdeti értéken tartjuk. Mekkora lett a gáz nyomása MPa-ban?

B.)

Egy dugattyúval lezárt tartályban 299 kPa nyomású szén-dioxid (M=44g/mol) gáz van. A kezdetben 39 ºC-os gáz hőmérsékletét 77 ºC-kal megnöveljük. Mekkora lesz a gáz nyomása, ha a dugattyú nem mozdul el?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A,

T = állandő

`p_1*V_1=p_2*V_2`

`p_2=(p_1*V_1)/V_2` = `(0.681*0.621)/0.3939` = 1,074 MPa


B,

V = állandó

`p_1/T_1=p_2/T_2`

`p_2=(p_1*T_2)/T_1` = `(299*(39+273))/(39+77+273)` = 239,82 kPa
0