Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi pls ideálisgázok?

Főoldal » Középiskola » Fizika
458
3.)

Egy dugattyúval lezárt 0,477 m3-es tartályban oxigén (M=32 g/mol) gáz van. A gáz térfogatát a tartály hőmérsékletének 162 ºC-ra változtatásával 662,6 dm3-re változtatjuk. Mekkora volt a gáz hőmérséklete, ha nyomása a folyamat során állandó?

4.)
Egy tartályban 689 kPa nyomású oxigén (M=32g/mol) gáz van. A gáz nyomását 0,639 MPa-ra változtatjuk. Hőmérséklete ekkor 224 ºC lesz. Mekkora volt a gáz hőmérséklete ºC-ban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
3,

p = állandó

`V_1/T_1=V_2/T_2`

`T_1=(V_1*T_2)/V_2` = `(0.477*(162+273))/0.6626` = 313,15 K = 40,15 °C

4,

V = állandó

`p_1/T_1=p_2/T_2`

`T_1=(p_1*T_2)/p_1` = `(0.689*(224+273))/0.639` = 535,9 K = 262,9 °C
0