Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi ideális gázok?!

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
504
1.)
Egy fecskendőben oxigén gáz van (M=32 g/mol) amelynek térfogata 48,0 cm3, hőmérséklete 192 ºC, tömege pedig 74 mg. Mekkora a nyomása kPa-ban?

2.)

Egy gázpalackban 250,7 dm3 neon gáz van (M=20 g/mol), hőmérséklete 135,5 °C, nyomása 0,159 MPa. Hány mol neon van a tartályban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Gázok, ideális, Fozika
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
1,

74 mg oxigén az `74/32` = 2,3125 mmol = n

p = `(n*R*T)/V` = `(2.3125*10^(-3)*8.314*(192+273))/(48*10^(-6))` = 186253 Pa = 186,253 kPa

2,

n = `(p*V)/(R*T)` = `(250.7*10^(-3)*0.159*10^6)/(8.314*(135.5+273))` = 11,74 mol
0